keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Pipon haaste ja ohjeen tynkä


Malli: Mörrimöykyn ammattipipo
Lanka: Drops Alpaca
Puikot: 2,5mm
Menekki: 48g

Silmukan saalistus- ja  pipon ytimestä-blogeissa on hauska haaste joka kuukausi, ja tuo haaste on pompannut meikäläisen ruudulle nyt useampana kuukautena ja päätinpä sitten minäkin kantaa korteni kekoon ja osallistua. Tammikuun haaste oli väkertää pipo ja sopivasti meiltä löytyi pää ilman pipoa. Niinpä tekaisin lammasvillatakin jämälangoista ( oon aina tosi skeptinen ohjeessa mainittujen menekkien suhteen ja ostan sitten varuiksi ihan liikaa lankaa ) pipon miehettimelle. Tämä on tehty jo hyväksi havaitulla tavalla, elikkäs sieltä kärjestä aloittaen.

Hommahan etenee niin, että luo haluamilleen puikoille haluamallaan langalla samalla tavalla silmukat kuin jos aloittaisi sukkaa neulomaan kärjestä alkaen. Ainoa erotus sukan ja pipon välillä on se, että lisäyksiä tehdään neljässä kohtaa kahden sijaan (sukassa sivuilla). Tässä auttaa se, että lisää silmukkamerkit tasavälein neljään kohtaan ja lisää aina ennen merkkiä ja merkin jälkeen yhden silmukan. Alkuun lisäyksiä tehdään joka kerros (tässä tein 15 krs) jonka jälkeen joka toinen kerros, kunnes puikoilla on niin monta silmukkaa kuin pipon ympärysmitta sitä vaatii. Sehän on helppo laskea, että jos 60cm kupoli vaatii pipoa ja neuletiheys on 25s = 10cm niin lyhyellä matikalla se tekee 150s. Sitten vaan päästellään menemään niin pitkään, että pipo on sopivan mittainen ja tehdään reunaan joustin. Koska pipojen reunat aina löpsähtää ja lusahtaa (varsinkin kärjestä alottaessa), oon havainnut takuuvarmaksi tavaksi toimia seuraavalla tavalla:
 Viimeisellä kerroksella ennen joustinneuleen alkua kavenna 10s tasavälein pois neulomalla 2s oikein yhteen. Neulo 1o 1n-joustinta niin, että neulot oikeat silmukat kiertäen. Neulo kunnes joustinta on haluamasi määrä. Neulo 1 krs nurin. Neulo vielä joustinta sama määrä kuin ennen nurjaa kerrosta. Päätä silmukat löyhästi ja käännä puolet joustimesta pipon sisälle. (nurja kerros toimii siistinä kääntösaumana) Ompele reuna kiinni pipon sisäpuolelle ja päättele langat. Ja pipo on valmis.
EDIT. Tää rähmäaivo unohti mainita haasteen toisen aivon täysin, elikkä pipon ytimestä-blogista maininta lisätty :)

2 kommenttia:

  1. Postauksesta puuttuu maininta Pipon ytimestä-blogista, jonka kirjoittaja on haasteen toinen ylläpitäjä ja kehittelijä. Lisäisitkö hänenkin blogistaan siis maininnan postaukseesi, kiitos :)

    Hieno ja maanläheinen pipo! :) Kiitos kun osallistuit haasteeseen! Ensi kuussa mukaan taas! :)

    VastaaPoista
  2. Kätevältä peruspipolta näyttää ja ihanat värit :) Kiitos kun otit huomioon tuon mitä ylläolevassa kommentissa mainitaan :D Ja tuu taas ens kuussa mukaan! :)

    VastaaPoista